Ohjelmointi osaksi elämää

Published On: 14.08.2020//
Roy Viitanen kokee, että ohjelmointi on kansalaistaito, mutta se ei velä pakota ketään koodariksi. Tärkeintä on hahmottaa miten ohjelmointi toimii ja miten se vaikuttaa meidän kaikkien elämään. Kuva Jaakko Mylly

Ohjelmointi osaksi elämää

Koodaaminen nähdään monesti turhan kapea-alaisena toimintana, vaikka se on nykyään mukana lähes kaikilla elämänalueilla.

Raahen Coding School aloitti toimintansa syksyllä 2019. Kantavana teemana oli ohjelmoinnin opetuksen aloittaminen kahdella polulla.
–Yhtenä iltana viikossa opiskeltiin web-ohjelmointia, joka on ehkä lähempänä ihmisten perinteistä ajatusta koodaamisesta. Toisena iltana aiheena oli robotiikka, jossa ohjelmointia upotettiin esimerkiksi tuotteisiin. Koulutuksen edetessä tosin iltojen rajat katosivat ja molempina iltoina pystyi valitsemaan mitä opiskeli, Raahe Coding Schoolin kouluttajana toimiva Roy Viitanen kertoo.

Keskeisimpänä ajatuksena koko toiminnan käynnistämisessä oli luoda koulutusta työelämän kasvavalle koodausosaamisen tarpeelle.
–Ohjelmointi vain tulee väistämättä kaikille toimialoille. Ei kaikista tarvitse tulla koodareita, mutta ymmärrys siitä miten maailma toimii, on tärkeä osa tulevaisuuden taitoja. Tiedetään, että jokin asia voitaisiin toteuttaa helpommin pienellä koodaamisella, Viitanen sanoo.

–Eikä tässä oikeasti ole edes mitään ihmeellistä. Ihminenkin on eräänlainen tietokone, joka tekee toimintoja valintojen ja erilaisten ehtojen perusteella. Nyt vain opetellaan miten samat toiminnot kerrotaan koneelle tai jollekin laitteelle, Viitanen lisää.

Ohjelmointialalle työllistymisen kannalta edessä on sama työ kuin missä tahansa ammatin opiskelussa. Oikopolkuja ei ole olemassa.
–Taidot voi oppia hyvinkin nopeasti, mutta sitten vaatii päivittäistä panostusta koodaamisen opiskeluun. Suoraa vastausta polkuun käytettävästä ajasta ei voi sanoa. Se riippuu niin paljon siitä, että minkälaiset mahdollisuudet opiskelijalla on ja minkälaisella motivaatiolla asiaan paneutuu, Viitanen sanoo.
Raahe Coding School tekee yhteistyötä Oulun yliopiston, Oulun Seudun Ammattikorkeakoulun, Centria Ammattikorkeakoulun, Raahen lukion ja Buutti Educationin kanssa.

–Yliopistolla käytiin alkuun tutustumassa heidän Fab Lab -toimintaan ja saatiin hyviä vinkkejä. Yliopiston ja ammattikorkeakoulujen kanssa muuten yhteistyö on enemmän sitä, että heidän kurssejaan voi suorittaa meillä ja meidän kautta saa ohjausta, Viitanen kertoo.
Raahe Coding Schoolia ei suunnattu jollekin tietylle ikäryhmälle, vaan on ollut alusta alkaen avoin kaikille yli 15-vuotiaille. Oppimisen kannalta tarjolla on monia polkuja henkilökohtaisten tarpeiden mukaan.

–Noiden opintojen ohella jollakin voi olla tähtäimenä vain oman osaamisen kehittämistä ilman varsinaisia opintosuorituksia. Viime syksynä yksi opiskelija oli mukana pari kertaa ja tyytyväisenä sanoi saaneensa sen mitä oli tullut hakemaan, Viitanen sanoo.
Robotiikan ja erilaisten sulautettujen järjestelmien opiskelua varten RPKK hankki edeltävänä kesänä RaaheLabin tiloissa toimivalle Raahen Coding Schoolille muun muassa laserleikkurin, 3D-tulostimia, Arduinoja ja Lego-robotteja.

–Kieltämättä kesällä olin vähän jännän äärellä, kun edessä oli joukko laitteita, joita en ollut aikaisemmin käyttänyt. Yrityksen, erehdysten ja verkkoapujen kautta on laitteet otettu haltuun. Esimerkiksi ensimmäinen 3D-tuloste oli epämääräinen kasa muovilankaa, mutta nyt tulostuu ihan oikeita tuotteita, Viitanen muistelee.

–Mutta vaikka alkuun oli jännää, niin samalla aikamoinen unelmatilanne uusista laitteista tykkäävälle. Aivan mahtavaa, kun pääsi oppimaan uusia asioita ja kasvattamaan omaa osaamista, Viitanen lisää.

Raahen Porvari- ja Kauppakoulussa ohjelmointia on opetettu pitkään. Muutaman viime vuoden aikana ohjelmoinnin osuus on ollut alhaisempi, mutta nyt ohjelmointia on tarjolla tieto- ja viestintätekniikan suuntautumisalana.

–Lyhyempiä kursseja on ollut aina. Useamman vuoden ollaan keskitytty enemmän käytön tukeen, mutta syksystä alkaen ollaan panostettu enemmän myös ohjelmointialan opetukseen. Eletään koulutuksen järjestäjänä ajan mukana, kuten meidän pitääkin elää, Viitanen toteaa.

Anssi Tossavainen

Raahe Coding School