Muiden yrittäjien tukena

Published On: 14.08.2020//
Jussi Riikonen auttaa niin omien yrityksiensä kuin yrittäjyysjärjestön kautta toisia yrittäjiä. Kuva Roy Viitanen

Muiden yrittäjien tukena

Jussi Riikosen ura yrittäjänä sisältää paljon monelle yrittäjälle tuttuja elementtejä. Ensimmäisen yrityksen kohdalla rahoittaja ei ensin ollut ihan samoilla linjoilla yrittäjän tarpeista. Tietokone tilitoimistossa ei ollut päivänselvää 80-luvun alkupuolella.
–Ensimmäisestä pankista tuli viesti, että tilitoimistossa ei ole aiemminkaan tarvinnut tietokonetta ja ei tarvitse tulevaisuudessakaan. Toinen pankki sitten antoi lainan ja siitä se sitten lähti, Riikonen muistelee yrittäjyyden alkuvaiheita. Myytyään tilitoimiston Jussi Riikonen hyppäsi yrittämään alalla, joka oli tuttu jo lapsuudesta lähtien. Näin harrastuksesta syntyi yritys Videcam Oy.

–Valokuvaamista olen harrastanut 7-vuotiaasta lähtien. Oli mustavalkofilmin kehitys–ja suurennuslaitteet, Riikonen kertoo.
Videcam Oy toki oli paljon muutakin kuin valokuvaamista. Yli 30 vuotta markkinoinnin alalla toiminut yritys on muun muassa tuottanut yli 5000 mainosvideota. Nykyään Videcam Oy toimii kokonaisvaltaisena markkinoinnin suunnittelijana ja toteuttajana.

–Alueellisen TV-mainonnan alkaminen 1988 oli iso osa toimintaa. Ollaan oltu mukana hyvin monessa projektissa. Takaoven kautta olen päässyt tutustumaan moneen erilaiseen yritykseen, Riikonen sanoo.

Videcam Oy:n toimitusjohtajana Jussi Riikonen on tasapainoillut tuottavan työn ja yritysjohtamisen välillä. Tuottavan työn parissa tehty aika on aina pois johtajan tehtävistä.

–Vuodet ovat opettaneet mitä yrityksen juttuja on tehtävä itse ja mitä voi delegoida. Välillä on opiskeltu kantapään kautta, Riikonen sanoo yritysjohtamisesta.

Moni suomalainen pk-yrittäjä on aloittanut yritystoiminnan ammattiosaamisen tai muulla tavalla hankitun osaamisen kautta. Jussi Riikonen näkee yrittäjyyskoulutuksen tärkeänä osana oman osaamisen kasvattajana.

–Helpottaa yrityksen pyörittämistä. Koulutuksessa lisäksi näkee muita yrittäjiä ja opetuksen ulkopuolella saa hyviä vinkkejä sekä voi verkostoitua, joka on todella tärkeää. Moni on ollut tyytyväinen jälkikäteen, että on saanut paljon, sanoo Riikonen, joka itsekin suorittaa tällä hetkellä Kauppakoulussa johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa.

Jussi Riikonen on ollut mukana yrittäjien järjestötoiminnassa heti yrittäjyyden alkupäivistä lähtien. Aikaisemmin tilitoimistoyrittäjänä sekä nykyään markkinoinnin suunnittelijana ja toteuttajana on oikeastaan luonnollista, että hän on mukana yrittäjäjärjestössä.
–Toisesta yrittäjästä huolehtiminen on ollut aina mukana, Riikonen sanoo.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien hallituksen puheenjohtajana Jussi Riikonen on toiminut kolmatta vuotta. Mahdollisuus aukesi vähän varkain, kun edellinen puheenjohtaja Lauri Mikkonen möi yrityksensä ja luopui puheenjohtajuudesta.

–Silloin kysyttiin kiinnostaisiko puheenjohtajuus. Kun tilaisuus tuli, niin päätin käyttää hyväksi. Asetuin ehdolle ja tulin valituksi, Riikonen kertoi.
Puheenjohtajana Jussi Riikosella on näköalapaikka Pohjois-Pohjanmaan alueen yritystoimintaan. Olosuhteet eivät ole kaikissa kunnissa samanlaisia, mutta perusasiat eivät muutu kuntien välillä.

–Pääsääntöisesti asiat ovat hyvin. Oulu on alueen veturi, ja se on vain tunnustettava. Sitten on muuttotappiokuntia ja haasteet ovat erilaisia. Kaikkien kuntien kohdalla kuitenkin työpaikkoja pitää olla kunnan tulevaisuuden takia, Riikonen toteaa.
Yhtenä haasteena alueen yrityksille Jussi Riikonen tuo esille monella toimialalla olevan voimakkaan työvoimapulan.

–ICT-ala etsii kuumeisesti osaajia. Matkailualalla on pulaa tekijöistä. Osaavan työvoiman puute ehkäisee yritysten kasvua ja se on harmi. Yksi ratkaisu on koulutus, johon kaipaisin lisää ketteryyttä, Riikonen sanoo.
Yritystoiminnassa vuokratyövoiman käyttö, itsensä työllistäminen ja kevytyrittäjyys ovat kasvaneet viime vuosina vauhdilla. Jussi Riikonen sanoo, että moni yrittäjä olisi valmis palkkaamaan enemmän työntekijöitä, mutta se vaatisi paikallisen sopimisen kehittämistä.
–Työllistämisen riski on iso. Rakenteiden jäykkyys ja byrokratia ohjaa väärään suuntaan. Työehtosopimuksia pitää tietenkin noudattaa, Riikonen toteaa.

Ketteryyttä ja joustavuutta on haettu myös Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien hallituksessa. Aikaisemmin 20 jäsenen hallituksen koko on supistunut hallintomallin uudistuksessa. Yhteyttä ja kannustavaa aktivoimista paikallisyhdistyksiin haetaan muun muassa 3 kertaa vuodessa kokoontuvan paikallisfoorumin kautta.

–Paikallisfoorumissa jaetaan hyviä kokemuksia. Muutos on onnistunut ja toimii hyvin. Isompi uudistus pitää vielä saada siihen, miten yksinyrittäjiä huomioidaan. Jäsenistä kuitenkin suurin osa on yksinyrittäjiä, Riikonen sanoo.

Jussi Riikonen

  • Toimitusjohtaja Videcam Oy
  • Toimitusjohtaja Beta-team Ky
  • Toiminta yrittäjäjärjestöissä:
  • Kestilän Yrittäjät ry, sihteeri, 1985-86
  • Limingan Yrittäjät ry, varapuheenjohtaja 2007-2008, puheenjohtaja 2000-2006 ja 2009-2010
  • Oulun Yrittäjät ry, varapuheenjohtaja 2011, puheenjohtaja 2012-2017
  • Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät ry, varapuheenjohtaja 2012-2017, puheenjohtaja 2018-

Roy Viitanen

Jussi Riikonen on ollut mukana yrittäjien järjestötoiminnassa heti yrittäjäuransa alkupäivistä lähtien. Kuva Roy Viitanen