Raahe esports academysta potkua pelialalle

Published On: 14.08.2020//

Raahe esports academysta potkua pelialalle

Pelitoimintaa koulutukseen ja harrastajille

E-urheilu on voimakkaasti kasvava liiketoiminnan ala, joka kasvaa niin maailmalla kuin Suomessakin. Raahen Porvari- ja Kauppakoulu aloittaa e-urheiluun suuntautuvan koulutuksen kuluvan lukuvuoden aikana.

–Globaali ilmiö on, että harrastaminen, työelämä ja nyt myös kilpaurheilu digitalisoituvat vauhdilla. Haluamme olla Kauppakouluna valmistamassa toiminta-aluettamme ja opiskelijoitamme kehittämään osaamista, jolla he työllistyvät ja pärjäävät muuttuvassa maailmassa. E-urheiluun keskittyvään opiskeluun voi hakea keväällä 2021 ja varsinainen koulutus alkaa syksyllä 2021. Ennen sitä voidaan jo kuluvan lukuvuoden aikana tarjota e-urheiluun liittyvää toimintaa nykyisille opiskelijoille, aikuiskoulutusjohtaja Anssi Tossavainen sanoo.

E-urheilun osalta liiketoiminnan koulutuksen pyörää ei olla keksimässä uudestaan. Olemassa olevia tutkinnon perusteita vain suunnataan kohti e-urheilua ja alan vaatimaa osaamista.

–Liiketoiminnan perustutkinnon tutkinnon perusteissa olevia tutkinnon osia voidaan hyödyntää suoraan koulutuksessa. Lisäksi olemme suunnitelleet paikallisia tutkinnon osia ja kilpapelaamista varten käytämme hyväksi urheiluakatemiassa olevaa osaamista, Tossavainen kertoo.
Tulevaa koulutusta Raahen Porvari–ja Kauppakoulu on suunnitellut useamman alan ammattilaisen kanssa. Kokemusta on myös muutamien lanien järjestämisestä oppilaitoksen tiloissa. Oppilaitos liittyi myös kesällä 2020 Suomen elektronisen urheilun liiton jäseneksi.

–Kilpapelaaminen on jo nyt yli miljardin dollarin toimiala, ja se kasvaa nopeasti. Suomessakin alalla työskentelevät operoivat suoraan kansainvälisillä markkinoilla, ja heidän kohderyhmäänsä voivat olla kaikki yksittäisten pelien pelaajat, seuraajat ja fanit joka puolella maailmaa. Haluamme koko ajan kehittää koulutustarjontaamme ja katsoa tulevaisuuteen. E-urheilu on kiinnostava mahdollisuus born global -liiketoimintana, Tossavainen sanoo.
E-urheilun suhteen tavoitteet voidaan jakaa kolmeen osaan. Liiketoiminnan tutkintoon liittyvään koulutukseen ja toisen asteen opiskelijoiden kilpapelaamisen harjoitteluun osana tutkintoa niin Raahen Porvari -ja Kauppakoulussa kuin esimerkiksi Raahen Lukiossa.

–Kilpapelaaminen on paljon muutakin kuin vain pelaamista. Huipulla pelaavien pitää olla fyysisesti ja henkisesti hyvässä kunnossa. Alalla sosiaalinen paine on erityisen suuri, kun jokaisesta omasta onnistumisesta tai epäonnistumisesta jää heti videotallenne kaikkien katsottavaksi. Tuemme myös perinteisempien urheilulajien harrastajia urheiluakatemiatoiminnalla, niin vastaavasti e-urheilijat sopivat hyvin samaan joukkoon, Tossavainen sanoo.
Kolmantena tavoitteena on olla tukemassa yhteistyökumppaneiden kanssa alueen nuorten harrastustoimintaa iltaisin tapahtuvalla kerhotoiminnalla ja kilpajoukkueen harjoituksilla. Tähän toimintaan Raahen Porvari -ja Kauppakoulu tarjoaa puitteet, mutta varsinaisen toiminnan vetovastuu on paikallisella urheiluseuralla.

–Raahen alueella on useampien eri e-urheilulajien kilpapelaajia ja raahelaislähtöisiä osaajia toimii muissakin tehtävissä kilpapeliorganisaatioissa, Tossavainen kertoo.

Kilpapelaamiseen Raahen Porvari -ja Kauppakoulu investoi laitteita kesän aikana niin, että samassa tilassa voi parhaimmillaan pelata kahdella kuuden pelaajan joukkueella. Näin tilassa voidaan pelata käytännössä kaikkia tällä hetkellä suosituimpia pelejä. Lisäksi tilassa on valmentajaa varten omat laitteet.

Roy Viitanen

Raahe esports Academy; esportsraahe; rpkk; raahen porvari- ja kauppakoulu