Wanhan Raahen Joulukalenteri 2022

Published On: 01.12.2022//

Olemme mukana Wanhan Raahen Joulukalenterissa 2022

Raahen Porvari- ja Kauppakoulun kalenteriluukku on numero 2. Löydät ikkunamme osoitteesta Merikatu 2.

Raahen Porvari- ja Kauppakoulu

Kun haluat jakaa omia kuviasi ikkunastamme, muistathan tägätä sen #maailmanparasporvarikoulu, #visitraahe ja #wanhanraahenjoulukalenteri. IG storeissa tägää myös@rpkkraahe ja @visitraahe niin tuotoksesi voi tulla jaetuksi.

”Wanhan Raahen Joulukalenteri helpottaa joulun odotuksen jännitystä. Joulun lähestyessä Raaheen laskeutuu jälleen omanlainen tunnelmansa kun Wanhan Raahen joulukalenteri avautuu, ikkuna kerrallaan joulukuun ensimmäinen päivä lähtien. Ikkunoiden koristelusta vastaavat historiallisen ja eläväisen puukaupungin asukkaat, yrittäjät ja muut vanhoissa puutalokortteleissa toimivat. Wanhan Raahen jouluiset ikkunat ovat ihasteltavissa 1.12. – 6.1. paikan päällä sekä kuvina ja tarinoina digitaalisissa kanavissa.”

”Raahelainen kirjailija Kirsti Vähäkangas kirjaa jälleen jokaisen 24 ikkunan kohdalle historiallista tarinaa kertoen joko kyseisen talon historiasta tai muutoin Raahen historiasta. Tarinat julkaistaan Visit Raahen sivulla aina päivä kerrallaan, kuvia voit ihailla myös Visit Raahen Facebookissa ja Instagramissa. ”

Ota kartta mukaan jouluiselle kävelykierrokselle

”Tonttupajalla on jälleen valmistunut kartta, jonka avulla voit kiertää joulukalenterin ikkunat. Lataa kartta tästä (pdf). Paperisen kartan voit noutaa Raahen kaupungin palvelupiste Praatista. Kartan pohjana on vanha säännölliseen ruutukaavaan perustuva puutalokorttelien alue. Pietari Brahen perustama Raahen kaupunki sai ensimmäisen asemakaavansa, säännöllisen ruutukaavan, vuonna 1650. Suurin osa kaupungin puisesta rakennuskannasta periytyy vuoden 1810 kaupunkipalon jälkeiseltä ajalta 1800-luvun alkupuolelta. Lue lisää kaupungin rakentumisen vaiheista Wanhan Raahen omalta sivulta.”

Raahen Porvari- ja Kauppakoulu on saanut alkunsa raahelaisten liikemiesten ja laivanvarustajien Johan Fellmanin ja Baltzar Fellmanin aloitteesta ja heidän perustamansa rahaston, Raahen Porvari- ja Kauppakoulurahaston varoin.

Baltzar Fellmanin kuoltua Johan lahjoitti rahastoon osuuksia kymmenessä eri purjelaivassa sillä varauksella ”että ne [laivat] vielä ovat olemassa”. Lahjoitusta alkoi hoitaa Raahen Kauppaseura. Oppilaitos tuli perustaa, kun lahjoitus saavuttaisi miljoonan markan arvon (v. 1864 rahassa). Oppilaitoksen ensimmäiseksi johtajaksi valittiin maisteri Felix Heikel. Ensimmäisten oppilaiden ”tutkinto” so. pääsykoe järjestettiin 4. syyskuuta 1882, josta tuli siten oppilaitoksen perustamispäivämäärä ja koulun vuotuinen juhlapäivä.

Lue koulumme historiasta lisää täältä!

RPKK 140 vuotta

Rauhallista joulua & osaamista vuodelle 2023!

 

Joulukalenteri