10 lokakuun, 2017

Mistä syntyy innostus kehittämiseen?

Sain jälleen tänään olla arvioimassa kahden innovatiivisen ja rohkean johtajan yritysjohtamisen tutkintotilaisuudessa. Yritys on ottanut vuoden aikana sellaisen Kasvuloikan, että hitaampia hirvittää. Ajatus kehittämisestä on kytenyt varmasti mielessä jo pidempään ja liikkeelle lähtö on vain odottanut oikeaa hetkeä.  Kun kehittämisen polku avataan, hieman rohkaistaan oikealle polulle alkuun ja näytetään suuntavilkkuja, alkaa tapahtua. Tapahtuu innostuksen kierre, joka tarttuu yrityksessä koko henkilöstöön. Niin kuin monessa muussakin asiassa, asenteella on keskeinen merkitys onnistumisessa.

Muutos voi parhaimmillaan sytyttää koko työporukan.  Muutosta täytyy tukea, ohjata ja hoitaa. Esimerkillä johtaminen luo porukkaan uutta intoa ja tekemisen meininkiä. Kun samaan aikaan uudistetaan prosesseja ja toimintamalleja, sisäistä ja ulkoista viestintää sekä käytännön työprosesseja, on suuri uhka, että kehittäminen menee vipuun. Kun henkilöstö otetaan aidosti mukaan kehittämistyöhön ja sitoutetaan muutokseen, sujuu asioiden läpivieminen jouhevammin. Avoin ja luottamuksellinen keskustelukulttuuri organisaatiossa ei jätä mörköjä kaappiin vaan niin positiiviset kuin negatiiviset asiat käsitellään välittömästi. Huhuilta katkaistaan siivet heti alkuun.

Kehittävillä valmennuksilla, kuten Kasvuloikalla, on tavoite myllyttää yrityksen liikeideaa ja nostaa esiin kehityskohteita sekä onnistumisen oivalluksia. Liikeidean kriittinen tarkastelu muutaman vuoden välein auttaa suuntaamaan toimintaa uudelleen niihin asioihin, joihin kulloisessakin markkinatilanteessa tulee paneutua. Ilman kasvukipuja ei tapahdu myöskään kehittämistä, mutta kasvun johtamiseen ja läpiviemiseen voi hakea vertaistukea, mentorointia ja osaamista. Parhaimmillaan myllytys johtaa uusiutuneisiin paremmin asiakkaita palveleviin toimintamalleihin, innostavaan ja rohkaisevaan työkulttuuriin sekä  parempaan asiakastyytyväisyyteen. Loppujen lopuksi kun kaikki tähtää lopulta siihen yhteen keskeiseen asiaan – asiakkaan palvelemiseen ja tuloksen tekemiseen.

 

–Aikuiskoulutuksen henkilökunta
Raahen Porvari- ja Kauppakoulu