26 huhti 2017
huhtikuu 26, 2017

Onnistunut ammatinvaihto

Lähihoitajasta kaupan alalle ja melko lailla saman tien vakituiseksi työntekijäksi. Marjaana Paanasen ammatinvaihto ei siis olisi voinut onnistua juuri paremmin.

Merkonomitutkinnon aikuisopiskelijana Raahen Porvari- ja Kauppakoulussa suorittanut siikajokinen on arvatenkin tyytyväinen valintoihinsa. Marjaana työskenteli lasten koulunkäyntiavustajana omalla kotikylällään. Kuitenkin perhettä koskettanut suuri suru pysäytti elämän ja Marjaana irtisanoutui lähihoitajan työstään.
– Halusin elämältä jotain muutakin.

Merkonomin tutkinto onnistui iltaopiskeluna. Kaksi kertaa viikossa painettiin koulutehtäviä Raahessa ja päälle tietysti kotitehtävät.  Opiskeluaikana Marjaana sai omaehtoisen opiskelun tukea. Tämä tarkoitti noin tuhannen euron korvausta kuukaudessa, mikä helpotti merkittävästi sekä arjen että opiskelun pyörittämistä.
– Ilman opiskelua en olisi varmastikaan lähtenyt kyselemään kaupan alalta töitä. Tässä kävi muutenkin ihan mieletön tuuri. Tein tutkintosuoritukset Kaakkurin Citymarketissa, mistä sain vielä vakituisen paikan.
– Mielessäni oli enemmänkin jotain osa-aikaista työtä, kun alalla on viime aikoina paremminkin vähennetty väkeä.

Revonlahdella asuva Marjaana näki tutkinnosta lehti-ilmoituksen. Innostus ei tarttunut pelkästään Marjaanaan vaan hänen tyttärensä lähti myös opiskelemaan.
– Rinta rinnan opiskelimme tyttäreni kanssa, joka myös sai tutkinnon päätteeksi töitä Oulaisista. Voin ilman muuta suositella tällaista myös muille. Minun ei tarvinnut opiskella työn ohessa, mutta aikoinani tein lähihoitajan tutkinnon samalla kun kävin töissä. Sellainen onnistuu varmasti oikein hyvin.

Ammatinvaihto muutti Marjaanan arkea merkittävästi. Hän tykkää työstään, joka on paitsi luovaa myös fyysistä. Samasta syystä ei kroppa kaipaa päivän päätteeksi kuntosalitreeniä.
– Työ on vaihtelevaa ja päivät ovat erilaisia. Tässä saa olla monessa mukana. Käytäntö opettaa ja harjoittelun aikana opin aivan hirveän paljon uutta, Paananen kertoo.